Hem » Okategoriserade » Fördelen med de arabiska siffrorna

Fördelen med de arabiska siffrorna

Romerska siffror användes enda fram till 1300-talet då de ersattes av de arabisk siffrorna. Varför var det så? De romerska siffrorna var inte lika effektiva som de arabiska siffrorna om man räknade i höga tal till exempel 1468, som skrivs med romerska siffror: MCDLXVIII. De romerska siffrorna blir därför jobbigare att räkna med. De arabiska siffrornas grundtal var talen 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. De romerska siffrorna hade inte samma typ av grundtal. De hade ”grundtal” som I,V,X,L,C,D,M. I det arabiska systemet kommer grundtalen direkt efter varandra men det gör de inte i romerska. Om man skriver till exempel 8 med det romerska systemet blir det VIII. Det läggs alltså på andra siffror för ett sånt enkelt tal. Däremot är det lättare att skriva ”stora” exakta tal som 1000 med det romerska systemet. Där skrivs det som ett M. Däremot är det inte vanligt att höga tal har dessa exakta värden och därför är det bättre att föredra det arabiska nummer-systemet.

Nollan,(0) används i det arabiska systemet som en beteckning för ingenting, ( ett tal för inget värde). Det romerska systemet hade inget sånt tal. Det gjorde att det var omöjligt att använda decimaler, vilket är användbart till exempel när man räknar i procent. När man ska skriva ett högre tal med de arabiska siffrorna, läggs det alltid på en nolla om talet går förbi en gränsk där en ny siffra kommer in i talet, som till exempel
10–>100–>1000–>10.000 osv.
På grund av de arabiska siffrornas bekvämlighet, utkonkurerade det arabiska talsystemet det romerska. Det hade börjat användas mer i samhället och även i handeln. Folk började att räkna med det arabiska nummer-systemet istället för det romerska. När det romarriket föll på 300-talet, försvagades det romerska talsystemet någorlunda. De höll sig dock kvar vid liv ända fram tills de ersattes totalt av de arabiska siffrorna på 1300-talet. Trots att vi numera använder oss av de mer effektiva och lättanvända arabiska siffrorna, finns de romerska siffrorna fortfarande kvar i vissa sammanhang. Till exempel så heter var kung Karl XVI Gustaf och inte Karl 16 Gustaf. De romerska siffrorna används nästan inte alls i matematiken längre, men de lever kvar i vissa traditioner. Romerska siffror används också i uppföljare för filmer och spel som till exempel Rocky III.

http://www.romannumerals.co.uk/roman-numerals/numerals-history.html
http://mathworld.wolfram.com/RomanNumerals.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_numerals
http://en.wikipedia.org/wiki/Arabic_numerals
http://en.wikipedia.org/wiki/Positional_notation

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    Att just kunna utföra beräkningar med hjälp av siffersystemet, tror jag var den direkt avgörande faktorn. Det romerska systemet är inte ens till mycket nytta vid enkel addition, vilket tex det egyptiska systemet var. Med de arabiska siffrorna har vi algoritmer för alla de fyra räknesätten och kan konkurrera med sådana beräkningsredskap som romarna använde (abbakusen). Men vi kan förundras över att det tog så lång tid att införa de arabiska siffrorna och att det var så stort motstånd när det väl gjordes.

    Kanske bör vi notera att människor gärna håller sig fast vid sådant de är vana vid – även om alternativet är så mycket bättre.

    PS: Och hur var det med funktionen y=5. Saknas k-värdet eller är det 0? Kanske var svårigheterna att tillåta 0 just av denna art, dvs om något inte finns så finns det heller ingen anledning att sätta ett värde på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: