Hem » Okategoriserade » Vi kan inte bli smartare. Eller?

Vi kan inte bli smartare. Eller?

Vi människor har inte den största hjärnan i djurriket – endast elefanter och valar har större, men om man jämför den med kroppsvikten är vår hjärna mycket större än hos alla andra djur. Då kommer förhoppningarna om att vi kan bli ännu intelligentare med tiden, men nej.

En mänsklig hjärna väger i genomsnitt ca 1 – 1,5 kg och säg att en genomsnitts vikt på människan (män och kvinnor) är ca 75 kg så utgör hjärnan 1,6% av den totala vikten men vår hjärna kräver 25% av det dagliga intaget av kalorier för att hålla igång alla processer.  Anledningen till att vi faktiskt har så stor hjärna jämfört med andra djur tror vi är för att vi lärde oss att tillaga maten med hjälp av elden och på så sätt utnyttja matens näring effektivare. Men säg nu mot all förmodan att vår hjärna i framtiden skulle växa sig  till dubbel storlek kommer den att kräva upp till 50% av vår ämnesomsättning. Vilket kommer resultera i en oerhört stor belastning på  hjärta, lungor och matsmältning, så vi kommer inte att orka göra annat att tänka hela dagarna.

Även med en stor hjärna tänker man långsammare eftersom det är större avstånd mellan neuronen som ska kommunicera med varandra. Med en stor hjärna innebär det alltså längre väg för informationen att komma fram och en för stor del av hjärnan skulle bestå av axoner (axoner fungerar som ledningar mellan neuronen).

I en stor hjärna har även hastigheten en stor betydelse och därför isolerar hjärnan sina axoner med ett tjockt lager fett som kallas ”myelin”. Myelinet fungerar som gummit runt en ström kabel och ser till att de elektriska signalerna håller sig inom axonet.

Men om  vi skulle göra neuronen mindre skulle vi väl kunna bli smartare? Då kan vi få plats med fler utan att hjärnan blir större. Fler neuronen betyder ju att vi kan skicka mer information samtidigt. Det är samma princip som används för att öka datorns kapacitet, så det borde fungera? Nej, inte riktigt. Det finns två problem med den lösningen och det är #1 med små neuronen skickas informationen långsammare och kan bli opålitlig. Jämför en motorväg och en liten grusväg på landet. Vilken går snabbare och vilken skulle du lita mer på att du kommer fram till ditt mål.  #2 med små och fler neuronen kommer de ligga mycket närmre varandra och det kan slumpmässigt hoppa signaler över till en annan neuron och starta en helt oönskat nervsignal. Tänk dig att du ska resa dig och gå men istället fladdra med armarna och göra underliga ljud. Ó_õ

Nu har jag räknat upp några sätt att kunna göra hjärnan snabbare så jag tänkte summera dem lite:

 • Större Hjärna: I en större hjärna ökar antalet neuron, så att hjärnans ”räknekapacitet” förbättras.

Nackdel: Fler neuron kräver mer energi, och avståndet mellan neuronen ökar, så att nervsignalerna tar längre tid. Minskar hjärnans ”räknehastighet” och förbrukar mer energi.

 • Tätare Nätverk: Ett mer finmaskigt nät av förbindelser mellan hjärncentra kommer att få hjärnans olika delar att arbeta snabbare tillsammans.

Nackdel: De många nervförbindelserna tar så stor plats att hjärnan blir större och kräver mer energi.

 • Mer Kompakt: Mindre neuron kan packas tätare, så att det blir plats till fler utan att hjärnan blir större.

Nackdel: Om neuronen blir mindre, kommer deras jonkanaler för nära varandra, och det innebär att de är sämre mot tillfälligt brus i nervimpulserna. Kan förekomma opålitliga nervsignaler.

Slutsats: Vi kan inte bli smartare som enskild individ, med om vi slår ihop våra huvuden kan vi åstadkomma mer. likt 1+1=2

 

Annonser

2 kommentarer

 1. Petnor skriver:

  Matematik har med logik att göra och med användning av hjärnan. Men kopplingen till matematik är annars ganska tunn i inlägget. Hjärnan är dock ett ytterst spännande område att fundera kring. Och hur är det med att bli smartare? I inlägget låter det som om den hjärnan vi har är den mest optimala och det skulle inte vara möjligt att bli smartare – är det så?

  Helt klart kan vi konstatera att vi är olika duktiga på att använda den hjärna vi har. Jag skulle nog hävda att det både finns fysiologiska och strukturella betingelser som skapar dessa skillnader. Fysiologiska aspekter skulle kunna vara hur vi ser till att ge hjärnan rätt betingelser (energi, sova, träna, inga droger, inga slag etc ). De strukturella delarna har med hur vi tränar hjärnan. Du kan tränar hjärnan med att tänka, resonera och arbeta med utmanande uppgifter etc. Allt detta är kan vi själva styra över.

  Sedan är vi alla födda med olika exemplar av en hjärna. Dvs hur bra vi än tar hand om vår hjärna finns inte förutsättningarna för att bli en ny Einstein eller Mozart. Frågan är vad som skulle krävas för att ge en individ en sådan smarthet? Men etiskt hoppas jag att vi aldrig lyckas svara på denna typ av frågor.

 2. danielren skriver:

  Kanske är det så att människans hjärna inte behöver bli varken större, kompaktare eller tätare för att bli smartare? Kanske är det så att alla smarta funktioner redan finns i våra hjärnor, vi har bara inte lärt oss att utnyttja den på rätt sätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: