Hem » Okategoriserade » Mått genom tiderna

Mått genom tiderna

Människan har alltid haft ett behov av att mäta saker och ting. Av detta behov har det uppstått mängder med mått genom åren. Mer eller mindre logiska har de funnits där för att hjälpa människan med sina åtaganden. 

Det finns många olika mått för att beskriva olika storheter, det finns mått som beskriver längder, vikter, areor, volymer, mängder m.m.

I Sverige har vi inte alltid använt de mått som vi använder idag. För att mäta längd har vi bland annat använt alnar, fot, famnar bl.a., för mängder har vi använt mått som balar, dussin m.m.

Dessa mått har uppenbarligen fungerat, även om de inte är eller var så exakta. En fot är ju inte detsamma från människa till människa. Men som sagt har de fungerat på ett ungefär, det har inte varit exakta. Det kanske inte har haft så stor betydelse att måtten är exakta in på den minsta millimeter, utan att man får ett ungefärligt mått som fungerar för ändamålet.

Även utomlands har andra mått använts, som till exempel engelska mått som längdmåtten yards, leagues, fingers och palms. Det man kan se här är att de även tagit mått från människans kropp, som fingrar. Även detta är ju ett ungefärligt mått, alltså inte så exakt. Som sagt är det ju skillnad på längden mellan olika människors fingrar, så måttet är olika. Värt att nämna är att en league är ungefär 3 miles, vilket ska vara hur långt man kan gå på en timme. Alltså ett mått som man kan använda direkt för att mäta hur långt man kan gå på X antal timmar. Ganska ändamålsenligt.

Vissa av dessa engelska mått används fortfarande idag. Vissa känner man igen som miles, inches, gallons.

Det har länge funnits en debatt om varför dessa används i engelsktalande länder, när meter-systemet känns mer logisk. Själv tycker jag att meter-systemet känns ändå mer logisk och mer förutsägbart. Det är ungefär samma regler för alla måtten, och de återkommer ofta med logik.

De engelska måtten har ju sina fördelar, men inte tillräckligt för att befogat behålla dessa gentemot meter-systemet. Detta är öppet för diskussion såklart.

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    Gamla mått är inte liktydigt med onoggranhet, men kanske osäkerhet. Redan egyptierna tog fram en grundenhet på en längd. Denna kunde förklaras med ett visst avstånd på en mans arm. Men detta betydde inte att allas armar dög för att mäta. Precis som idag utgick man istället från en given måttstock som delats ut av härskaren. Det skulle vara helt omöjligt att bygga pyramiderna utan extremt god precision. De engelska måtten som fortfarande används är också exakt definierade.

    Problemet med dessa gamla mått är inte att de skulle vara oexakta utan att de tillåts definieras om på olika platser och i olika tider. Längden på en fot på 1700-talet var definierad, men i ett otal olika lokala varianter osäkerheten i vad som egentligen avsågs måste därför ha varit stor. Problemet med de gamla måtten är att de i sin definition utgick från något som inte i sig själv var exakt, därför kändes det OK att definiera om längden på tex en fot lite då och då. Med metersystemets införande letade man efter ett mått som vara av naturen givet och som inte skulle ändras. Man valde jordklotet som utgångspunkt för detta.

    Ytterliggare en viktig egenskap som metersystemet bidrog till var att binda ihop små och stora mått. I det gamla systemen fanns inte en självklar logik mellan tex tum, fot och mile.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: