Hem » Okategoriserade » Hur kryptering fungerar

Hur kryptering fungerar

Kryptering är sätt att skriva t.ex. meddelanden på men så bara du och din mottagare kan läsa meddelandet  Detta har använts under stora krig som andra världskriget och det används även idag, men inte samma kryptering. Det finns flera tusentals krypteringskoder runt om i världen och den ena är inte den andra lik.   

Krypteringens ursprung vet ingen om men det började troligtvis kort efter skriftspråket. Man vet att under rommarriket använde Julius cesar sig av det. Han använde sig av en algoritm som försköt alfabetet x steg, där nyckeln till algoritmen var x. Om du t.ex. skulle få ett brev där det var skrivet ”fci” och nyckeln var 2 skulle resultatet bli ”fci”=”hej” eftersom f:et är 2 steg bakom h:et osv. Denna kryptering var dock väldigt enkel att testa sig igenom utan nyckeln efter som det bara finns 26 olika kombinationer.

Krypteringen idag är dock lite mer avancerad och skulle nästan vara omöjlig att lösa om man inte hade nyckeln. Ett exempel på kryptering är ”3DES” som har 3 krypteringnycklar. Det som händer är att sändaren krypterar medelandet med första nyckeln.   Sedan dekrypteras det med den andra nyckeln för att senare krypteras med den tredje nyckeln. Det blir mycket säkrare med flera nycklar än bara en nyckel.

Du har säkert varit inne på en hemsida där du behöver ”logga in”. När du klickar på ”logga in” knappen brukar du skickas till en ny hemsida. I adressfältet brukar man se ett lås som då betyder att informationen du skriver in blir krypterad så ingen kan få tag i den.

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    Kryptering är ett intressant område där både tekniker för att koda utvecklas i samma takt som tekniken för att knäcka koder utvecklas. Ett av historiens mest intressanta kodknäckar processer var under andra världskriget. Då britterna med hjälp av matematiker lyckas knäcka tyskarnas Enigma.
    Vill man läsa mer om kryptering rekomenderas Simon Singh:s bok.
    Notera också att i modern krypteringsteknik har stora primtal extrem stor betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: