Hem » Okategoriserade » Kryptering, hemligheternas skydd

Kryptering, hemligheternas skydd

Vad är kryptering?

Kryptologi är ett sätt för människor att dölja sina medelanden. Man gör detta genom att ersätta texten i sitt medelanden med andra symboler än vad det är meningen att vara t.ex. man byter ut ett a mot en siffra eller en annan bokstav. Det görs inte helt slumpmässigt för om det skulle göras slumpmässigt så skulle ingen kunna dikryptera medelandet. Det ligger matematik bakom krypteringar. För att kunna lösa olika krypteringar så krävs en viss aritmetik. Denna aritmetik kallas i det här fallet för nyckeln. Alla olika sorters krypteringar har olika sorters nycklar. Nycklar för olika krypteringar kan ha alla möjliga svårigheter det kan vara alltifrån att alfabetet ersätts med siffror, t ex a = 1, b=2, c=3 osv, till komplicerade modulär aritmetik.

Kryptering användning genom tiderna?

Kryptering har används i mer än 2000 år, med andra ord har det funnits ganska länge. En av den tidigaste sortens kryptering var Caesarkryptot. Som man ser på namnet så är den uppkallad efter den välkände kejsaren Julius Caesar. Han använde Caesarkryptot när han skickade medelanden till sina vänner t ex Cicero. Under Julius Caesars tid ansågs Caesarkryptot vara svårt att forcera men i dag kan det göras på bara några få minuter. Ceasarkryptot använder sig av en enkel substitution. Nyckeln för Caesarkryptot är att man ersätter den bokstav det egentligen ska stå med en bokstav som kommer lite senare i alfabetet så en nyckel skulle kunna se ut så här:

Rätt bokstav A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V
kryptering D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y

Kryptering av olika medelanden har gjorts flera gånger genom historian. Ibland forceras krypteringarna. Ett väl känt exempel när krypteringar har blivit dekrypterade var under andra världskriget. Under andra världskriget användes kryptering väldigt mycket. Tyskarna använde en sorts maskin som krypterade meddelanden, maskinen hette Enigma. Innan andra världskriget så arbetade en grupp polska matematiker (den personen som ledde den polska gruppen hette Marian Rejewski) med att dekryptera den kryptering som maskinen Enigma utförde. Strax efter krigets utbrott så överlämnade de polska matematikerna sina resultat till Bletchley Park, en brittisk dekryteringscentral. Där fortsatte några britter med polackernas arbete, en av britterna var mannen Alan Turing. När britterna äntligen hade lyckats dekrypterade tyskarnas Enigma så kunde de allierade läsa medelanden som skickades mellan tyska militärer. Tack vare detta förkortades kriget med ca 2 år.

Reflektion

Kryptering har funnits i över 2000 år och det kommer antagligen att fortsätta att användas. Anledningen till det är för att det skapar en möjlighet för folk att meddela andra om saker som ingen annan ska veta, alltså skapar kryptering ett ”hemlighets skydd”. En till anledning är att det hjälper till i krig genom att man kan skicka information till varandra utan att någon annan skulle förstå vad de pratar om. Det skulle alltså inte göra något om man blev avlyssnad. För att kunna förstå vad de pratar om så skulle man behöva krypteringens nyckel eller så får man försöka dekryptera den och det är inte alltid det lättaste utan det kan kräva enormt lång tid.

De olika sorterna kryptering blir mer och mer komplicerade t ex för två tusen år sedan så var det väldigt svårt att dekryptera Caesarkryptot men i dag skulle det bara ta några minuter. Krypterings- metoder utvecklas hela tiden. Detta är också en anledning till att jag tror att kryptering kommer fortsätta att användas under lång tid framöver. Så länge som det finns sätt att dölja medelande så att bara vissa vet vad de betyder så kommer folk att vilja ha möjligheten att använda kryptering. Det finns alltid något som inte allmänheten ska veta. Även fast det inte alltid är för det bästa.

 

Källor:

http://www.ne.se/lang/kryptologi

http://naslundx.net/utdrag_kryptologi.pdf

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    I Simon Singhs bok om kryptering finns en rad fascinerande historier. Bla fanns det en om en gömd skatt till vilken det skulle vara möjligt att hitta om man lyckades knäcka tre kodade dokument. Nyckeln till att knäcka dessa tros vara en bok. Mig veterligt har dock ännu ingen knäckt koden.

    Även historien om Enigma finns väl beskriven i Singhs bok. Tyskarna trodde sig ha gjort en kryptering omöjlig att knäcka. Men med lite tur och mycket skicklighet lyckades britterna knäcka koden. En av nyckelfaktorerna var att Tyskarna använde Enigma för rutinartade meddelande som väderleksrapporter. Ur dessa rapporter som skrevs på samma sätt varje dag kunde matematikerna till slut hitta ett mönster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: