Hem » Okategoriserade » Fermats stora sats

Fermats stora sats

Fermats stora sats

 Image

Xn>2+Yn>2 Zn>2

Året var 1637 och en man kallad Fermat skrev ”Jag har ett i sanning underbart bevis för detta påstående, men marginalen är alltför trång för att rymma detsamma”. Detta skrev han i marginalen av en bok kallad Arithmetica.
Fermats stora sats gjordes av den franske juristen och matematikern Pierre de Fermat, år 1637. Problemet var en anteckning Fermat hade skrivit ned i marginalen i Diofantos Arithmetica, en bok som Fermat studerade. Tyvärr har detta underbara ”bevis” inte hittats någonstans i Fermats anteckningar, och man trodde att Fermat hade tagit miste, eller att han ville spela ett spratt.

I över 350 år försökte många matematiker världen över att bevisa denna sats. Personer med mycket pengar och de som delade intresse inom detta ämne började erbjuda belöningar till den som kunde bevisa detta. Det gick så lång att Paul Wolfskehl år 1908 erbjöd en belöning på 100 000 tyska mark.

Till en början sågs problemet att vara enkelt att lösa. Men matematiker blev förvånade av hur svårt det faktiskt var. I över 350 år försökte matematiker över hela världen att bevisa satsen. Matematiker var tvungen att skapa nya metematiska metoder för att lösa problemet, vilket betyder att Fermats stora sats hjälpte utvecklingen av matematiken.
I lite mer 350 år så förblev detta problem olöst, men sedan var det någon som trodde sig ha svaret.

År 1993, trodde Andrew Wiles att han hade löst problemet. Tyvärr så var hans matematik inkorrekt och ”beviset” förklarades felaktig och otillräckligt. Andrew gav inte upp utan dedicerade två år till på att lösa detta problem. 1995 löste han problemet, dock så var matematiken som Andrew använde sig av var inte känd på Fermats tid. Detta förstärkte misstankarna mot Fermat, att han inte hade bevisat satsen. Han hade sammanlagt dedicerat 6 år på att lösa Fermats sista sats.

I den andra säsongen av Star Trek så nämns Fermats sista sats, men den då var den fortfarande olöst. Avsnittet spelades in 1989 och heter ”The Royal”.

Av alla matematik problem och alla händelser inom matematiken så kan Fermats stora sats, lätt glömmas bort. Men utan den passion som vissa matematiker hade för detta problem, så skulle inte vår matematik inom algebran vara lika utvecklad. Det stora problemet ”Fermats stora sats”, skulle inte blivit löst av ”Fermats stora spratt”. 

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    Fermat var autodidakt (självlärd) egentligen arbetade han som jurist. Han anses ändå som en av historiens stora matematiker, varför det inte har varit så enkelt att bara avfärda hans ord. Ett av de områden han bidragit inom är Sannolikhetslära. Ett område som han i brevväxling med Decarts lär ha utvecklat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: