Hem » Okategoriserade » Födelsen av siffran 0

Födelsen av siffran 0

Siffran noll

Siffran noll har använts på många sätt under historiens gång även om den inte har varit använd i just matematik.  Siffran noll ska ha börjat användas i Mesopotamien. Där användes siffran noll i skrifter och dylikt på samma sätt som vi använder ”mellanslag”. Symbolen för noll i Mesopotamien var två sneda kilar.

Nollor användes alltså inte av mesopotamiska matematiker, dock användes nollan i trigonometriska tabeller för astronomiskt bruk.

Majacivilisationen (numera Guatemala, södra Mexiko och norra Honduras) var de nästa som använde nollan. De använde andra symboler för noll. Mayaindianernas talsystem var dock annorlunda på det sättet att det hade oregelbundenheter då mayaindianerna ville följa solåret.

Man tror att nästa kända innovation för siffran noll var i Indien. Det var där noll skrevs som en punkt eller liten cirkel för första gången. Den äldsta inskriptionen med det tecknet är daterad så tidigt som 683 e.Kr. Det är från Indien som västvärlden har fått tecknet vi kallar noll. ”Våran” nolla uppfanns av den Indiske matematikern och astronomen Bahmagupta.

I början av den moderna nollans tid uppfattades inte helt som den gör idag. På den tiden användes den som s.k. platshållare, dvs. den visade hur många av varje sorts tal det fanns i ett tal (ental, tiotal, hundratal, tusental, etc. etc.). T.ex. I talet 1052 visar nollan att det finns noll hundratal. Det medför att man inte tänkte noll som mitten på en axel (med positiva och negativa tal på respektive sida), därför kunde man inte räkna ut tal som innehöll negativa faktorer. T.ex.  2 – 5=(-3)

Jag tycker att siffran noll är en av de bästa uppfinningarna inom matematiken då det har öppnat en helt ny värld med negativa tal.  Siffran noll har indirekt även öppnat dörren för att kunna lösa matematiska problem som inte var möjliga innan noll fanns. På ett sätt är det lite kul att tänka på att noll, som är ingenting, kan betyda så mycket. Det får mig att tänka på vad som kommer hända i framtiden ang. saker som ingen matematiker som någonsin levt kan/någonsin kommer kunna behärska.

Folk hade i början svårt att hantera nollan sägs det. Min teori är det var pga. det stora ansvaret som nollan innebar som gjorde att folket var så emot den. Eftersom man upptäckte en helt ny värld när man upptäckte nollan var man ju tvungen att nyttja allt nytt som nollan tog med sig. Utan nollan hade vi inte bara varit långt ifrån var vi är idag matematiskt utan även på öändligt många områden också eftersom matematiken har en så pass stor inverkan på samhället.

Annonser

1 kommentar

 1. Petnor skriver:

  0 kan kanske sägas ha tre huvudfunktioner:
  1. att vara en markör i positionssystemet, dvs att 102 tydliggöra att 1 är ett hundratal och inget annat.
  2. Ett tal för att matematiskt indikera ingenting eller avsaknad av.
  3. Att vara en mellanpunkt mellan de positiva och de negativa talen, Ska våra matte lagar fungera måste talet 0 finnas mellan 1 och -1.

  Trots att vi idag tycker att talet 0 är självklart. Har vi ändå svårt för det. När tex k-värdet saknas är det då lika med 0? Eller saknas det inte alls – bara för att det är 0, dvs k=0 är ett värde och ska inte likställas med att det inte finns?
  En annan svårighet att innerst inne förstå är att 5^0=1 eller att även 0^0=1. Innebär detta att vi kan säga ingenting upphöjt i ingenting = 1?

  Ytterliggare en svårighet är division med 0. Detta vet vi är förbjudet. Men visst kan man väl säga: Vad blir 5 delat i i ingenting?

  Är 0 verkligen liktydigt med ingenting?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: