Hem » Okategoriserade » Redwood Trädet

Redwood Trädet

Redwood är ett träd som växer i vissa delar av U.S.A. De kan bli väldigt höga, så hur skulle man mäta dem? De har alldeles för hård stam för att klättra i och man vill inte hugga ner dem. Att kasta och fästa något i toppen går inte heller, de är för höga.

Ett sätt att lösa problemet var att man:

Stegade en valfri läng från trädet, vi säger 50 m för enkelhetens skull. Helst på så platt mark som möjligt. Sedan använde de en teodolit. En teodolit är ett instrument som mäter vinklar. De ställde ner teodoliten 50 m från trädet och riktade kikarn rakt mot trädets topp och mätte vinkeln till marken. Vi säger att den var 45 grader. De visste också att vinkeln från marken till trädet var 90 grader vilket också ger att den toppvinkeln också var 45 grader. Nu kunde de med hjälp av sinus och cosinus räkna ut hur högt trädet var. Dock hade de ju inte smarta miniräknare som vi har idag på den tiden. Istället hade de tabeller som de räknade på, så de räknade bara med sinus för att bara behöva använda en tabell. Se beräkningar på bilden.Image

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    Vilka är de?
    Det finns många andra sätt att mäta ett högt träd, även om man inte kan trignometri. Det mest uppenbara är att man inser att 45 grader är en likbent triangel. Varför längden på marken alltid blir lika lång som trädets höjd, om vinkeln är 45 grader.
    Ett annat sätt som är mindre exakt är att jämföra Trädets höjd med en känd höjd, tex en person. Och sedan ägna sig åt ”skaffning”.
    Ett annat sätt är att mentalt fälla träget. Sätt tex en penna framför ögonen så att denna täcker hela trädet. Fäll sedan denna penna och se var den hamnar. Nu är det bara att mäta på marken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: