Hem » Okategoriserade » Utveckling av talsystem

Utveckling av talsystem

Ett talsystem är en följd av olika symboler eller tecken som används för att kunna beteckna ett tal och det är i första hand positiva heltal.

Men hur kom man egentligen på det talsystemet som vi har idag, jo det har ju såklart utvecklats ifrån flera olika håll men grunden för vårt talsystem kommer fortfarande ifrån något som heter det Unära talsystemet. Det bygger på att om man har till exempel tre stenar så motsvara det tre symboler som i ett enkelt fall skulle vara III alltså tre sträck. Det här höll bara i små summor som när man räknar med sina fingrar, men eftersom att det tog lång tid att skriva upp flera sträck eller komma ihåg antal fingrar i huvudet så blev det struligt efter ett tag, men när man räknade på det här sättet så hade man fortfarande inte riktigt förstått hur stort ett tal verkligen kunde bli så det här Unära talsystemet räckte. Men senare kulturer som till exempel Egyptierna kom på att man kunde bestämma nya tal som var mycket större fast talbyggnaden var fortfarande väldigt simpel eftersom om man säger att (#) motsvarar talet hundra och (@) är talet tio och man vill skriva talet 246 så skulle man skriva ##@@@@IIIIII och det gjorde så att man kunde hantera större siffror bättre men det kan fortfarande jobbigt i vissa fall ändå och  många kulturer använde sig av det här systemet men på lång sikt så kan man inte hantera för stora tal, man kunde ju hitta på större siffror men man måste också kunna räkna enkelt mellan dessa siffror så att man kan uppnå dem. Det här insåg man senare och i Asien hade man kommit på att göra ett tecken för varje siffra från 1-9 istället för att skriva dem som sträck eller andra former. Dessa nya siffror kunde man skriva i en följd för att kunna visa ett visst tal som då kunde bli så otroligt mycket större än med tidigare räknesystem genom att bara skriva siffrorna i en bestämd ordning. Detta kallas för ett positionssystem och är grunden för de mer komplexa tal systemen. Nu kunde man komma på flera nya räknesätt bara genom att positionera siffrorna på ett speciellt sätt som tio potenser eller division kunde nu räknas ut lättare. Ett sånt här talsystem blev väldigt användbart för att komma på nya sätt att hantera större uträkningar och det kunde lätt expanderas med nya poisitioneringsmetoder.

Eftersom att talsystemen har utvecklats så mycket som det har så har man fått ett mycket större grepp kring matematik än vad man hade för så länge sedan, tack vare till exempel grekiska filosofer så har man kunnat komma på matematiska formler till rätblock och cirklar och alla möjliga olika former på föremål. Men vad är det som stoppar oss? i framtiden kommer antagligen talsystemen vara så exakta och välformulerade att vi aldrig skulle kunna tänka oss det nu. Vårt talsystem kommer antagligen se primitivt ut om man skulle i framtiden jämföra deras med vårt talsystem.

Annonser

1 kommentar

  1. Petnor skriver:

    Hur skulle ett framtida talsystem se ut? Om det var möjligt att ändra, hur borde det ändras?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: